Изолации ROCKWOOL

Изграждането на тази поразителна алпийска хижа е проект, който води началото си от семинар по архитектура, чийто водещи са знаменитите словенски архитекти Спела Видечник и Рок Оман, OFIS.

Устойчивост на суровите словенски зими

Тъй като Алпите при Камник за изложени на екстремни климатични условия през цялата година, включително на крайни температурни промени и екстремни атмосферни фронтове, добрата изолация е от изключителна важност. Поради това, пред участниците в семинара беше поставено предизвикателството да проектират хижа за планинарите в Алпите при Камник, която да е в състояние да устои на суровия алпийски климат в Словения.

Изградена върху скала

Новата хижа беше разработена от група студенти от Харвардския университет, които присъстваха на семинара, и е кацнала върху ръба на челото на една скала, където е закрепена в земята с помощта на метални съединения, за да издържа на обичайните снежни преспи и на силните ветрове, и е облицована с бетонни панели за допълнителна устойчивост на конструкцията.

Трайно решение

Сградата с площ 12,5 м2 може да се похвали със 70 м2  изолация ROCKWOOL Airrock ND с дебелина 20 см, която покрива цялата ограждаща конструкция, включително пода, фасадата и покрива, и поддържа оптимални топлинни условия, дори при температурите под нулата на зимата в Словения.

 

 "Трайните решения, осигурени от ROCKWOOL Adriatic, повишават и противопожарната безопасност на обекта, и спомагат за създаването на устойчива цялостна конструкция, която се надяваме да бъде полезна за много любители на приключенията в планината Скута за години напред" казва Мехди Осор, ръководител на бизнес звеното, ROCKWOOL East Adriatic.

Алпийска хижа в Словения

Словения

Skuta Alpine Shelter, Durability