Как да намалим количеството вода при отглеждането на агрикултури с продуктите на ROCKWOOL

Много производителите непрекъснато търсят нови подходи как да оптимизират процесите на отглеждане на културни растения. Тази тема до голяма степен засяга и земните ресурси, защото те лежат в основата на системата на отглеждане. И тъй като водата е важен и изчерпаем ресурс и заема водеща част в земеделието, ROCKWOOL предлага решения, които контролират значително употребата й. Ще научите какви са, в следващите редове.

Недостигът на вода днес

Проучванията на ROCKWOOL показват, че до 2025 г. около 1,8 милиарда души ще живеят в райони, засегнати от недостиг на вода. Очаква се този брой да се удвои до 2030 г., което представлява почти половината от населението на света.

Всъщност, недостигът на вода не е просто проблем за бъдещето. За много хора борбата за оцеляване вече е настъпила. Около 1,2 милиарда души (приблизително една пета от населението на света) живеят в райони с физически недостиг на вода. Скоро тази липса ще застигне още 500 милиона. Междувременно 1,6 милиарда души (почти една четвърт от световното население) са изправени пред икономически дефицит, където на страните им липсва необходимата инфраструктура за добив на вода от реките и подземните води.

Като вземем предвид прогнозите, че повече от две трети от населението на света ще живее в градовете до 2050 г., заедно с нарастващата заплаха от изменението на климата и замърсяването, търсенето на този ценен земен ресурс - водата ще продължи да нараства.

Използване на вода в селското стопанство

Значително количество вода се използва при отглеждането на земеделски култури. Изчислено е че, 50% повече храна ще бъде необходима на света и неговото непрекъснато нарастващо население до 2050 г. Това затруднява до голяма степен съвременния живот, което води и до решения, чрез които да изхранваме повече хора, намирайки начини за намаляване на използването на вода в селското стопанство.

И така, как да използваме по-малко вода в селското стопанство?

Добрата новина: хидропонно земеделие може да помогне на производителите да използват водата по-ефективно и да избягват загубите в същото време. Това се дължи на рециркулацията на водата в оранжерия, и решава редица проблеми с управлението на водата.

При редовни обстоятелства отглеждането на 1 кг домати в полето изисква 60 литра вода. Въпреки това, в съвременна оранжерия, използваща хидропонно земеделие, ще са необходими само 4 литра. Количеството спестена вода би могло да поддържа 85 000 души за една година.

Един от най-добрите материали за хидропонно земеделие е каменната вата. Отличават я няколко свойства:

·         Каменната вата може да бъде рециклирана

·         Абсорбира 95% от собствения си обем във вода

·         Минимизира растежа на бактериите, които могат да атакуват реколтата

Серията продукти на ROCKWOOL GRODAN са създадени специално за хидропронното земеделие. Тя предоставя пълен контрол над нуждите на растенията, за максимална реколта. Блокчетаата от каменна вата са лесно приспособим компонент в средата за отглеждане. Grodan предлагат на растенията постоянни и перфектни пропорции от вода и въздух, напълно лишена от хранителни добавки. Продуктите от каменна вата представляват различни по големина блокове, в които се отглеждат растенията и могат да бъдат вградени в скалната маса, или да бъдат присадени към друга основа.  Отглеждането на растения с Groda блоковете е лесно, като детска игра. Блокчетата са конструирани да пасват едно към друго.

Недостигът на вода е сериозен проблем. ROCKWOOLGropu работи за изграждане на безопасно бъдеще, без лишения. Защото вярваме в силата на каменната вата, че можем да нахраним два пъти повече хора, използвайки по-малко водни ресурси .