Фасада, която те кара да се обръщаш

Енергийно ефективни сгради: биогазът осигурява пълна консумация на енергияТоплината и електричеството са сред основните разходите за всеки воден парк.

Следователно постигането на най-високите енергийни стандарти беше изключително важно. В парк Wodny направиха крачка още по-напред - сградата е 100% енергийна неутрална благодарение на пречиствателната станция за отпадни води в Tychy.

Произвежданият тук биогаз минава през шесткилометров тръбопровод и стига до водния парк, където след това се генерира електричество. Излишъкът от генерирана енергия се предава на общинската мрежа и доставя около 1/7 от енергията на града.

Хамелеонов ефект и възстановяване на енергия - как е създаден Парк Wodny в Тихи?

Парк Wodny в Tychy е най-енергийно ефективният воден парк в Полша, а може би дори и в Европа. Иновативната, много награждавана сграда извежда понятието за цветно на следващото ниво. Със своите зашеметяващи фасади Rockpanel Chameleon, паркът привлича много внимание не само от страна на посетителите, но и от архитекти, строители и инвеститори.

Вълните на Папроканското езеро: повод за вдъхновение

Архитектите Павел Кобиержевски и Анжей Тружински искаха да създадат сграда, която да се впише идеално в околностите на Tychy. В сравнение с останалата част от района на Силезия, Тихи е сравнително млад град, който се развива много динамично. Градът е разположен до Папроканското езеро и то послужи като вдъхновения за двамата архитекти. Течните форми и чупещите се вълни станаха водеща тема в архитектурата на водния парк.

„Нашата цел беше да създадем възможно най-уникалния дизайн. Нещо, което е различно от всички други паркове от този тип. Търсихме елементи, които говориха ясно на жителите. Намирането на основна тема, която би била съвместима със зелената среда в южната част на града, не беше лесно. В крайна сметка открихме вдъхновението си близо до дома. Решихме да се позовем на природата и динамичните вълнообразни форми на езерото Папрокански, с което хората в града много се гордеят.“, обяснява арх. Анжей Тружински.

Невероятна фасадна облицовка от хамелеонФасадата на парк Wodny е един от най-характерните и привличащи вниманието елементи на сградата. Панелите тип хамелеон почти изцяло покриват елиптичната сграда. Блестящите панели, чийто нюанси се променят според сезона,  интензивността на слънцето и ъгъла на гледане, перфектно отразяват свойствата на водната повърхност.

 Архитект Павел Кобиержевски споделя: „Благодарение на панелите Rockpanel успяхме да постигнем този уникален характер на фасадата, за който ставаше от самото начало на проекта. В зависимост от мястото на гледане и ъгъла на падане на светлината, пред очите ни се появява истински спектакъл на светлина. В допълнение проектирахме сградата да има елипсовидна форма, което засилва хамелеоновият ефект още повече.“ 

Анжей Тружински добавя: „Когато търсихме най-новите и необичайни решения, предлагани на пазара, се натъкнахме на фасадната облицовка Rockpanel Chameleon. Това впечатли, както нас, така и инвеститора, и идеално се вписва в иновативния подход на целия проект. Ефектът, който постигнахме, е наистина невероятен и ни позволи да внесем ново измерение за качество в архитектурата. “


Енергийно ефективни сгради: биогазът осигурява пълна консумация на енергия

Топлината и електричеството са сред основните разходите за всеки воден парк. Следователно постигането на най-високите енергийни стандарти беше изключително важно. В парк Wodny направиха крачка още по-напред - сградата е 100% енергийна неутрална благодарение на пречиствателната станция за отпадни води в Tychy. Произвежданият тук биогаз минава през шесткилометров тръбопровод и стига до водния парк, където след това се генерира електричество. Излишъкът от генерирана енергия се предава на общинската мрежа и доставя около 1/7 от енергията на града.

Автомобилна катастрофа и „Сграда на годината“ Сградата се превърна в истинска атракция за жителите и гостите на града. По време на изграждането й, жителите често катастрофираха загледани в чудната фасада, която се монтира пред очите им. Водният парк спечели и наградата „Сграда на годината“ в Полша, както и много други местни и международни награди.