Саниране с каменна вата от ROCKWOOL

11 септември 2018 г.

Санирането на жилищните сгради не е само козметично подобрение по фасадата, а е цялостно реконструиране, възстановяване и подобряване на външната и вътрешната част на сградата. Санирането включва редица конструктивни промени като смяна на жилищната дограма, ремонт на покрива и мазетата, ремонт на вътрешната част на входа, както и разбира се външна и/или вътрешна термоизолация.

Според Министерството на регионалното развитие и благоустройството, 44 хил. блока в България трябва да бъдат обновени. Техните анализи показват, че само от блоковете, санирани до 2017 г., са спестени над 157 килотона въглероден диоксид и 470 000 мегаватчаса електроенергия годишно.

„При завършване на всички 2022 сгради ще се пестят близо 1 млн. мегаватчаса електроенергия на година и двойно повече вредни емисии. Регистрира се и повишаване на температурата до 5 градуса в обновен апартамент, а сметките за отопление са намалели с 40 до 60 на сто.“, коментира зам. министъра Крумова.

Често дискутирана тема е какъв материал да използваме при ремонта на външната фасада и по-скоро, кой топлоизолационен материал може да ни предложи максимални ползи. Несъмнено това е каменната вата.

Седемте силни страни на камъка:

  • Пожароустойчивост
  • Акустични свойства
  • Топлинни свойства
  • Устойчивост
  • Естетика
  • Управление на водите
  • Рециклиране

Изолацията от каменна вата може да предложи всичко това, благодарение на природния си произход – вулканичната скала базалт.

Ние от ROCKWOOL знаем, колко е важно изолационния материал напълно да покрие очакванията и вложените ресурси да бъдат оправдани, затова разработихме технология, която предоставя висока фасадна защита или както ние я нарекохме „Dual Density“  - двойна плътност.

Как да санираме с „Dual Density“ ?

Санирането на жилищна сграда не е дълъг процес, стига да бъде направено прецизно. За да бъде качествено, е необходимо да бъдат следвани няколко основни правила.

Преди старта е необходимо фасадата да бъде добре почистена от старата и увредена с годините мазилка. След това, се преминава към самия процес на поставяне на изолационния материал. В този случай, искаме да разкажем как се монтират плочите от каменна вата Frontrock Max Plus и Frontrock Max E с двойна плътност.

За правилен монтаж, плоскостите Dual Density са специално обозначени от външната страна. При тяхното поставяне е необходимо изолационните плочи да бъдат първо залепени към стената. За целта лепилото се нанася върху топлоизолационната плоча по рамково-точков метод – по периметъра на плочата и в няколко точки, като се обозначава средата на плочата. Импрегнация на плочите може да се постигне като се сложи тънък слой лепило, на местата, на които ще бъдат ивицата и точките.

Лепенето на изолационните плочи се извършва в посока отдолу нагоре и хоризонтално по дължина на фасадата. Плочите се редят с разминаване на вертикалните фуги, не по малко от 30 см. на следващия ред.

В хоризонтален ред, плоскостите от каменна вата се нареждат плътно една до друга. Трябва да се избягва разстояние по-голямо от 2 см. При възникнало такова, необходимо е да се запълни с парчета от каменна вата.

По ръбовете на сградата е препоръчително да поставяте само цели или половинки плочи, които да се разминават със застъпване на всеки ред.

След лепенето идва моментът на дюбелирането на плочите. Ние от ROCKWOOL препоръчваме да използвате дюбели със стоманен пирон. Монтирайте дюбелите на места, под които има плътен слой лепило. Основното правило тук е, че дюбелите не трябва да надвишават повърхността на плочите от каменна вата. Преди да монтирате е хубаво да осигурите пространство, в което да потънат дюбелите. След монтажа запълнете отворите преди основния слой шпакловка.

След монтирането, защитете изолиращите плоскости от външната страна с шпакловка и мрежа, след това се прилага слой от фина шпакловка.

Защо да предпочетем “Dual Density” от ROCKWOOL?

Плоскостите с двойна плътност от Rockwool предназначени за изолация на фасада, притежават не един, а цели два интегрирани слоя, хидрофобни и импрегнирани с органична смола. Те са напълно влаго- и водоустойчиви, което ги прави абсолютно подходящи за саниране на сгради. Перфектен шумоизолатор. Намаляват външния шум и този в съответната сграда. Не се възпламеняват и същевременно намаляват разходите за консумирана енергия. По този начин осигуряват бърза възвръщаемост на инвестициите.

Rockwool предлага устойчивост, която гарантира дълъг живот на фасадата и спомага за опазването на околната среда. Влиянието на суровините върху околната среда се минимализира, а енергийната ефективност се повишава, което помага за създаването на една по-здравословна среда за живот.