Намалете риска от пожар в сградата с фасадна изолация от ROCKWOOL

23 октомври 2018 г.

Изолационните материали на ROCKWOOL са създадени от вулканична скала, която е естествен пожароустойчив материал. Те могат да издържат на температури над  1000 ° C  не горят и не отделят  токсични газове. По тази причина каменната вата е един от най-добрите материали за осигуряване на жизненоважна противопожарна защита в сградите, безопасност на хората и минимизира щетите върху имуществото.

Фасадата на дадена сграда може да бъде изложена на пламъци, които са се появили отвътре или при пожар в близък обект, като контейнер за отпадъци или кола. Как и дали ще се разпространи огъня след това, зависи от материалите, с които е облицована фасадата.  Когато изолационните продукти на ROCKWOOL са изложени на пламъци, те  не способстват развитието на пожара, поддържайки същевременно и конструктивните елементи на сградата.

Експертите на ROCKWOOL създадоха гама от продукти, с най-висок клас пожароустойчивост и редица други свойства, предназначени за вентилирани системи за външна изолация. Такива са плочите от минерална каменна вата от серията Airrock.  Това са изолационни материали, импрегрирани с органична смола, водоустойчиви, абсорбиращи всеки звук и трайни във времето. Освен за фасадата, тези плочи намират приложение във преградни стени и тавани, скатни покриви и много други пространства, които се нуждаят от пожарна защита.

Пожарите в градска среда са особено голям проблем за модерното строителство. Затова, когато говорим за фасадна изолация не можем да пропуснем и тази, която влиза в директен контакт с вентилиращ въздушен поток. Fixrock са топлоизолационни плочи от каменна вата, импрегнирани със смола и хидрофобни масла, които се използват за топлоизолация на модулни вентилирани фасади. Те могат да се кашират едностранно със стъклофибърен воал /FB1/. Приложими и за модулно-пресовани преградни стени с тухлено покритие без въздушни кухини, плочите могат да се използват с успех и за касетъчни стени на фасадни конструкции.

Изолацията от каменна вата забавя разпространението на пламъците. Изолационните материали ROCKWOOL действат като ефективна противопожарна бариера между помещенията и покривните пространства и са огнеупорно ядро за конструкции от сандвич панели. При смесените системи за външна изолация, ROCKWOOL предлага плочи от минерална каменна вата от сериите Frontrock Max и Frontrock Max Plus. Горният слой на изолационния материал има повишена плътност, която придава здравина при механични натоварвания и удари, а долният, гарантира отлична топлоизолация. Плочите предлагат и други отлични характеристики като звукоизолация, стабилност, паропропускливост и енергийна ефективност. Те са перфектно решение както за новостроящи се сгради, така и за обекти, които търпят реновация.

Пожарната безопасност е една от големите теми в строителството. В модерната архитектура се търсят всички възможни методи за предотвратяване разпространението на пожари в сградите. По тази причина в ROCKWOOL произвеждаме продукти с най-висок клас на негоримост, които са в състояние да предотвратят разпространението на огън в сградата независимо от външен или вътрешен източник. Запознайте се с нашите продукти за фасадна изолация: https://www.rockwool.com/bg/prilojenia-i-produkti/vanshni-steni/