Бъдещето е в сградите с нулево потребление на енергия

200

Какво представлява домът с нулево потребление на енергия?

Домовете с нулево потребление на енергия са като всеки стандартен дом, но в пъти по-добри. Макар, че са с нулево потребление на енергия, са регулярно свързани с електрическата мрежа, като  имат изградена полуавтономна електрическа система за генериране на електроенергия или мрежа за съхранение на енергия, която се свързва към централната мрежа, за да захранва излишния капацитет на местната електрическа система. Когато има достатъчно електричество, електричеството, извлечено от електрическата мрежа, може да компенсира недостига. Обратно, когато има излишно електричество, то се изпраща към електрическата мрежа. Домовете с нулево потребление на енергия са херметични, добре изолирани и енергийно ефективни, за да произвеждат толкова енергия от възобновяеми източници, колкото консумират в продължение на една година, оставяйки обитателите с сметка за нулева енергия и въглерод .

Домовете с нулево потребление на енергия не са просто “зелени домове” или сгради със слънчеви панели. Домът с нулево енергийно потребление съчетава дизайн и правилните системи за сгради с енергийна ефективност. Нулевите енергийни домове са удобни, здрави, тихи, устойчиви сгради, които са достъпни за живеене.

Ние от ROCKWOOL споделяме мнението, че: „Построен с правилните техники един дом може да произвежда повече енергия отколкото използва.“ Затова и нашите продукти от каменна вата помагат в сферата на строителството, като благодарение на тях се създават бизнес сгради и домове с нулев енергиен баланс. Строителите и архитектите се възползват от ефективността на каменните плочи за запазване на топлината вътре в сградите или вън от тях. Доказано, нашата изолация намалява в пъти потребността от допълнително отопление или охлаждане. А това е равно на по-малка консумация на енергия и вредни емисии. 

Какво ни дават нулевите домове?

„ Zero energy buildings” са достъпни във всеки размер и стил и са подходящи за топлите и студени страни. Сградите могат да имат различни функции – къщи, жилищни сгради, бизнес центрове.  

Жилищата с нулево потребление на енергия са здравословно и комфортно място, което е освободено от алергии и токсини. Тъй като домовете с нулева енергия са с по-висок стандарт, това осигурява по-чист въздух в помещенията, оптимална стайна температури и тиха вътрешна среда. Прието е тези сгради да се изграждат с по-плътни стени, за да бъдат по-добре защитени и по-трайни от повечето домове от висок клас. 

Нулевите домове спестяват пари. Битовите разходи са по-ниски в сравнение с живеене в стандартен дом. 

Какво е бъдещето на сградите с нулево потребление на енергия? 

В един по-добър свят, какъвто е светът на сградите с нулево потребление на енергия, на потребителите би се налагало да плащат само за използвана енергия, вместо за битова консумация. Ето защо нашата каменна вата помага на умните домове да балансират енергията, която използват, с тенденцията да я сведат до нулата. 

В днешно време с разширяването на модерните градове, изграждането на все повече сгради и популацията, няма как да не бъде обърнато внимание на строителството. Защото сградите съставляват приблизително една трета от общото потребление на енергия и 20% от емисиите на CO2. Затова и решенията, които предлага ROCKWOOL са в това направление.

На глобално ниво с Парижкото споразумение от края на 2018 г. се постави за цел да се ограничи глобалното затопляне с до 1,5 °C. Обновяването на съществуващите сгради и изграждането на нови с нулево потребление е крайно необходимо.