Change language

НАШИЯТ ПРОЦЕС ПО НАБОР НА КАДРИ

Освободи естествените си сили, като кандидатстваш

Когато кандидатстваш за работа в ROCKWOOL Group, можеш да бъдеш сигурен, че твоята кандидатура ще бъде третирана конфиденциално и безпристрастно.

По време на процесите на подбор на кадри ние използваме комбинация от лични интервюта и инструменти за оценка, за да се уверим, че ти ще бъдеш перфектното попадение за позицията, за която кандидатстваш.

Начало и съображения

Въз основа на твоята кандидатура ние ще оценим обстойно дали твоите умения и опит съответстват на нуждите на съответната позиция. 

Интервюта

Твоите интервюта ще бъдат фокусирани върху твоите умения, способности и мотивация и ще бъдат възможност да демонстрираш похвата си към работата и своите постижения досега и да представиш себе си като личност. Интервюто също така е важна възможност за теб, чрез която да научиш повече за позицията и за компанията.

Ние ще се фокусираме върху специфични умения и качества, необходими за позицията. В някои случаи може да ти дадем малки задачи по време на интервюто.

Оценка

В процеса на подбор може да използваме онлайн инструменти за оценка, за да се опитаме да си изградим обективна картина за твоите логически способности и личностни характеристики, подкрепени твоята обратна връзка с примери от реалния живот.

Проверка на препоръките

Ние ще помолим лицата, издали препоръки за теб, да отговорят на въпроси свързани с предходния ти работен опит, твоите умения и поведение на работното място.

Решение при избор и оферта

Ние ще идентифицираме най-квалифицирания кандидат за позицията и ще му направим финално предложение за наемане на работа. Този кандидат получава оферта за назначение, като в този момент ние ще направим финални пояснения и ще отговорим на всички останали въпроси.

Ако не си успешният кандидат, не се обезсърчавай. Твоите квалификации могат да паснат перфектно на бъдеща отворена позиция. Ние насърчаваме всички предходни кандидати да проверяват уебсайта ни редовно за нови кариерни възможности.

Back